Kabels beschermen met een flexibele mantelbuis

Wellicht herken je het wel, allemaal losse kabels die rond de computer slingeren. Op een gegeven moment komen er beschadigingen aan de kabels en moeten ze worden vervangen. Gelukkig is hier een oplossing voor: de flexibele mantelbuis. Een flexibele mantelbuis is geschikt voor het beschermen van kabels.

Wat is een flexibele mantelbuis?

Zoals je op de foto kunt zien is de mantelbuis een soort koker waar je kabels doorheen kunt trekken. Dankzij het trekkoord kunnen de kabels gemakkelijk door de buis getrokken worden. De functie van de flexibele mantelbuis is ervoor zorgen dat kabels niet beschadigd raken en zo langer mee gaan. De buitenkant van de buis is geribbeld. De binnenkant is van glas. Dankzij het glas kunnen de kabels snel en gemakkelijk door de buis getrokken worden.

Verschillende soorten en maten

Een flexibele mantelbuis kun je aanschaffen in diverse soorten en maten. Dankzij een klikmof is de buis verlengbaar. Een klikmof is een versteller die aan de buis is vastgemaakt. Zo kun je de buis precies op maat zetten. Niet elke kabel is immers even lang. De standaard afmeting van de mantelbuis is 50 meter. De standaard diameters zijn als volgt:

  • 40 mm
  • 50 mm
  • 63 mm
  • 75 mm
  • 90 mm
  • 110 mm

In de meeste gevallen wordt de mantelbuis geleverd met een lengte van 50 meter en een diameter van 40 mm. Het advies is om bij de aankoop eerst wat informatie op te doen. Met de juiste informatie kun je direct de juiste mantelbuis aanschaffen.

Toepassingen

De flexibele mantelbuis kun je voor verschillende kabels toepassen. Bekende kabels zijn de glasvezelkabel, elektriciteitsleidingen en telefoonkabels. De naam van de mantelbuis verwijst naar zijn flexibiliteit. Doordat de mantelbuis erg flexibel is, is deze geschikt voor alle soorten kabels.

Wanneer je een flexibele mantelbuis wilt aanschaffen kun je dit het beste bij een groothandel doen. Hier zijn de buizen vaak het goedkoopst. Daarnaast kun je bij een technische groothandel vaak terecht voor een advies op maat.