Ze verstoren je nachtrust. Ze verpesten je maaltijd. Of ze steken je lek. Of het nu gaat om dikke, vette strontvliegen, hinderlijke muggen, schadelijk zilvervisjes of agressieve wespen; de meeste vliegende insecten zijn we liever kwijt dan rijk. Gelukkig zijn er verschillende soorten van insectenbestrijding, waarvan de een effectiever is dan de ander. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.
Tip 1: Zet een praktische dispenser in.
Het is de makkelijkste en meest effectieve methode; spray de hinderlijke insecten weg met een verdelger. Niet alle insectensprays zijn schadelijk voor het milieu. Zo zijn er middelen die volledig biologisch afbreekbaar zijn, zoals een spray op basis van pyrethrine dat wordt gehaald uit een soort madeliefje. Pyrethrine is dodelijk voor vliegende insecten als vliegen, muggen, kakkerlakken en zelfs zilvervisjes. Voor mensen en huisdieren is het middel veilig. Gebruik in plaats van een spuitbus een praktische dispenser. Het mooie van een dispenser is dat ze volledig programmeerbaar zijn, zo kun je het hele jaar door, 24 uur per dag, insecten bestrijden en plagen voorkomen. In aanschaf zijn dispensersets wel wat duurder, maar omdat jaren meegaan haal je de investering er ook zo weer uit.
Tip 2: Houd de insecten buitenshuis
Het ligt voor de hand; maar een effectieve en goedkope insectenbestrijding is de insecten buiten de deur houden. Dat betekent niet in dat je alle deuren en ramen per se potdicht moet houden. Plaats horren voor de ramen of zorg dat de ramen dicht zijn zodra het buiten gaat schemeren. Zo houd je die vervelende muggen op een veilige afstand.Trouwens insecten houden sowieso niet van tocht. Met een ventilator kun je insecten op een afstand. Er zijn ook speciale UV-lampen of apparaten die geluidsgolven produceren waarmee je insect kunt bestrijden.
Tip 3: Praktische tips van oma
Vermoedelijk bestaan ze al sinds de mensheid; praktische huis-tuin-en-keukenmiddeltjes waarmee jij insecten te lijf kunt gaan. Het gaat om middeltjes die je altijd in huis hebt. Zo kun je vliegen op een afstand houden door een diepvrieszakje voor de helft te vullen met koud water en dit in het deur- of raamkozijn te hangen. De schittering van de zon houdt vliegen weg. Of maak zelf een wespenval door kruidnagels in een bakje koud water te doen of kruidnagels in een halve sinaasappel te drukken. Fruitvliegjes kun je vangen door een soort papieren trechter te plaatsen in een pot met rijp fruit en wat azijn. Eenmaal in de pot, kunnen de vliegjes er niet meer uit.
Tip 4: Pak plaag aan bij de bron
Een plaag kun je in veel gevallen zelf voorkomen. Zorg dat rijp fruit niet op de fruitschaal blijft liggen. Laat etenswaren nooit open en bloot liggen. Kortom; zorg dat je huis niet interessant is voor vliegen en fruitvliegjes. Een muggenplaag voorkom je door regelmatig je huis en vooral je tuin te controleren op stilstaand water. Wees alert op emmers, bloempotten of gieters met een laagje (regen)water. Vergeet ook niet om het water van vogelbadje op tijd te verschonen. Zonder water kunnen muggen geen eitjes leggen.
Tip 5: Een vliegenmepper doet nog altijd wonderen
Een andere effectieve manier van insecten bestrijden is al sinds mensenheugenis de lastpakken doodslaan. Neem een ouderwetse vliegenmepper of pak een willekeurige krant of tijdschrift en ga het insect te lijf. Sommige mensen zijn echt bedreven in het doodslaan van vliegen of muggen. Ben jij niet zo handig, heb jij geen zin in een slopenden, nachtelijke muggenjacht en rode vlekken op de muur? Tja, in dat geval zou ik teruggrijpen op een van de hierboven beschreven tips. Heel veel succes ;).