Vrijstellingen code 95-nascholing verleden tijd vanaf 1 juni 2015

Momenteel krijgen beroepschauffeurs die geboren zijn vóór 1 juli 1955 vrijstelling op de code 95-nascholing. Vanaf 1 juni 2015 zal deze vrijstelling komen te vervallen. De reden hiervan is dat de regel tegenstrijdig is met de Europese richtlijn 2003/59. Er wordt na deze datum dus geen uitzondering meer gemaakt wat inhoudt dat alle chauffeurs die voor hun beroep op de weg zitten verplicht zijn om 35 uur nascholing te volgen vanaf juni 2015. Het is voor deze groep mensen dus verstandig om op korte termijn te beginnen met de nascholingslessen.

Beginnen met nascholing

Chauffeurs met rijbewijs D die op dit moment nog in de uitzonderingsgroep vallen hebben nog tot 10 september 2015 om nog nascholing te volgen, zegt Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Code 95 wordt altijd op het rijbewijs geplaatst en verloopt tegelijkertijd met het rijbewijs. De ILT raadt chauffeurs die altijd vrijstelling hebben gehad aan om zo spoedig mogelijk te beginnen met de nascholing, zodat ze niet in de problemen komen en op tijd de code op hun rijbewijs kunnen plaatsen. De vrijstelling voor beroepschauffeurs die rijbewijs C hebben is 10 september 2016.

Alternatieven

De chauffeurs hoeven niet perse die 35 uur nascholing te volgen. Er zijn namelijk nog andere alternatieven. Chauffeurs met rijbewijs C en D kunnen code 95 laten bijschrijven op het rijbewijs zonder nascholing te volgen, maar dat moest administratief worden vastgelegd vóór 1 juni 2015. Je krijgt dan een vervangend rijbewijs met daarop code 95 met de einddatum van het rijbewijs. Men kan ook het rijbewijs vroegtijdig laten verlengen, zodat het rijbewijs met daarop de code 95 notering ook automatisch wordt verlengd. De eigenaar van het rijbewijs moet echter wel een medische keuring doorlopen.
De politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport mogen in Nederland chauffeurs controleren op code 95.