De touringcar als meest flexibele vervoersmiddel voor groepen

Van alle vervoersmiddelen is de touringcar het meest flexibel en vaak ook een betaalbare,  veelal de goedkoopste manier van reizen. Vooral bij groepen is flexibiliteit vaak van groot belang. Niet alleen om efficiënt en tegen een scherpe prijs op je bestemming aan te komen, maar ook om de touringcar naar wens in te laten richten.

Sinds de jaren twintig worden touringcars veelvuldig gebruikt. In eerste instantie vaak als lijndienst maar niet veel later ook voor uitstapjes en reizen naar verre bestemmingen. De wensen en behoeften van de reizigers werden door de jaren anders. De reizen werden langer en de groepen werden groter. Het was dus ook een must dat touringcars aan deze wensen en behoeften konden voldoen.

In de jaren 60 en 70 was deze overgang goed te zien. Veel touringcarbedrijven hebben rond deze tijd semi-touringcars aangeschaft. Semi-touringcars zijn touringcars die sterk lijken op lijndienstbussen maar voorzien zijn van een luxueuzer interieur dan lijndienstbussen. Deze flexibele touringcars diende twee doelen. Initieel als lijndienst bus (waar de “normale” touringcar te luxe voor was) en in de vakantieperiodes werden de touringcars ingezet voor dagtochten binnen Nederland. De kwaliteit van het streekvervoer werd hier uiteindelijk ook door verbetert want als de “normale” touringcar te oud werd en niet meer voldeed aan de wensen voor reizen naar verre bestemmingen kon de touringcar nog vele jaren in het streekvervoer ingezet worden.

De vraag naar goedkoop, kwalitatief hoogstaand en flexibel vervoer is door de afgelopen 30 jaar alleen maar toegenomen. Sommige bestemmingen zijn relatief dichtbij, per vliegtuig te duur of per trein toch niet helemaal goed te bereiken. Daarnaast is er door de toenemende mate van bedrijfs- en groepsuitjes steeds meer vraag naar vervoer voor groepen die op bestemmingen moeten komen wat met de openbaar vervoer niet goed te bereiken is. Touringcars sluiten in deze gevallen dan ook steeds beter aan bij de wensen van de flexibele reizigers en bewijzen hun dienst. Flexibel, betaalbaar en comfortabel.