Schade bij duidelijke aansprakelijkheid

Heb je na een aanrijding schade aan de auto, dan wil je die natuurlijk het liefst zo snel mogelijk (laten) herstellen. Is de schade buiten jouw schuld om veroorzaakt en is de tegenpartij dus aansprakelijk voor de schade, dan zal de verzekering van de tegenpartij de herstelkosten van de schade van jouw auto moeten betalen. Afhankelijk van je eigen verzekering, betaal je dan alleen maar een bedrag aan eigen risico.

Het herstel van de schade gaat dan dus niet van je no-claim af.

Schade als de aansprakelijkheid onduidelijk is

Als beide partijen een verkeersfout hebben begaan, dan zal de verzekering de situatie bekijken en afhankelijk daarvan bepalen bij wie de meeste verantwoording voor het veroorzaken van de aanrijding lag. Vaak krijg je dan een deel van de schade vergoed.

Lastig is het, als je een aanrijding hebt met een fietser of voetganger. Deze worden bij een aanrijding door de wet namelijk extra beschermd en in de meeste gevallen ligt de aansprakelijkheid dan bij de bestuurder van de auto. Mocht je meer willen weten over de kenmerken van de auto, kijk dan eens op www.rdwkenteken.net.

Overige schade

Heb je schade veroorzaakt aan bijvoorbeeld een vangrail, een lantaarnpaal of ander wegmeubilair, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de schade en dus ook voor de betaling ervan. Is er schade aan je auto veroorzaakt door overstekend wild, of een ander dier en heeft het dier een eigenaar, dan is de eigenaar verantwoordelijk voor de schade. In alle andere gevallen ben je zelf verantwoordelijk.