Muffe luchtjes in de auto zonder airco

Auto airco
De afgelopen dagen is het weer bloedheet in ons kikkerlandje. Wanneer in Nederland de temperaturen oplopen is het meestal niet lekker warm, maar wordt het al snel erg benauwd. En zoals iedereen weet, een auto is net een sauna wanneer deze even in de zon staat. Met warm zomerweer is een airco dus echt niet meer te missen. Zonder airco wordt het al gauw te warm in je wagen en kun je je als bestuurder minder goed focussen op het verkeer. Een klimaatregeling zorgt dus niet alleen voor verkoeling, maar helpt ook mee aan de basiscondities voor geconcentreerd rijden.

Stank met de auto airco aan

Een veelgehoorde klacht over de airco in auto’s is dat ze zo een muffe lucht kunnen geven. Sommige mensen zetten dan liever de airco uit, dan dat ze in deze vieze stank moeten gaan zitten. Deze vieze luchtjes wil je dus zo veel mogelijk voorkomen, en wanneer ze wel optreden wil je ze laten verwijderen, bijvoorbeeld door Autoschade Lambert Airco Service Eindhoven. De belangrijkste tip is echter om op de juiste manier je klimaatregeling te gebruiken. Bij deze een aantal tips om een klimaatregeling service zo lang mogelijk uit te stellen.

Tip 1: Op het juiste moment de auto-airco uitschakelen

Dit is de meest effectieve manier om nare luchtjes uit je airco te voorkomen. De stank komt namelijk voort uit de bouw en werking van een airco installatie. Ieder merk auto kan dus dezelfde problemen krijgen, of je nou een Fiat rijdt of een Porsche. De stank vormt zich op de verdamper van de klimaatregeling. Deze verdamper is koel en vochtig en zit op een donkere plek, dit maakt voor bacteriën en schimmels de ideale verblijfplaats. Hier krijg je dus de vieze luchtjes door. We moeten er dus voor zorgen dat dit schimmelklimaat zoveel mogelijk wordt voorkomen. Dit kun je doen door ongeveer 10 minuten voor het einde van je rit de klimaatregeling vast uit te schakelen. Op deze manier heeft de verdamper de tijd om te drogen in de wind van het rijden. Wanneer deze verdamper droog is, dan voorkom je de vorming van schimmel en bacteriën.

Tip 2: Zet de airco niet te koud

Voor het klimaat in de auto is het ook belangrijk om de klimaatregeling niet te hard laten koelen. Het kan fijn aanvoelen om de airco heel fris te zetten, maar het heeft nog twee nadelen. Ten eerste is het niet goed voor je gezondheid, deze grote temperatuurverschillen van in de auto en buiten. Een ander nadeel is dat de vochtigheid te hoog kan worden. Het beste is om de temperatuur tussen de 20-23 graden Celsius in te stellen. Zo blijft de lucht vrij van verontreinigingen en heb je als chauffeur een prettig rij-klimaat.