Als eigenaar van een auto ben je verplicht minimaal een WA-autoverzekering voor je auto af te sluiten. Het is verstandig om je goed in te lezen over de verschillende autoverzekeringen, want je kunt zomaar teveel betalen.
Je komt er niet onderuit: het afsluiten van een autoverzekering is bij de wet verplicht als je woonachtig bent in Nederland. Dat zegt overigens niet dat je maar de eerste de beste autoverzekering moet afsluiten. Wij zetten vijf misvattingen op een rij, die ervoor moeten zorgen dat je geen verkeerde keuze maakt bij het afsluiten van je autoverzekering.
Misvatting 1: een Allrisk autoverzekering is altijd de beste optie
Een allrisk autoverzekering (WA Volledig Casco) is de meest uitgebreide verzekering die je kunt afsluiten. De schade aan je auto wordt vergoed, zelfs als jij deze veroorzaakt hebt. Voor vandalisme en diefstal ben je gedekt. Als je een paaltje over het hoofd hebt gezien, betaalt je verzekeraar de schade. Daar betaal je natuurlijk ook voor.
Wees slim
Kies een dekking die bij huidige waarde van je auto past. Een Allrisk autoverzekering sluit je in de meeste gevallen af als je auto nog geen vijf jaar oud is. Na vijf jaar is de waarde van je auto al dusdanig gedaald waardoor het eigenlijk zonde is om de hoge premie voor een Allrisk verzekering te betalen. De meeste verzekeraars vergoeden het eerste jaar nog de nieuwwaarde van de auto als deze gestolen is of total loss is verklaard. Daarna krijg je de dagwaarde vergoed: de waarde van de auto op dat moment.
Wanneer je in een auto ouder dan tien jaar rijdt, kun je het beste de minimaal verplichte WA-verzekering afsluiten. Dan krijg je de schade vergoed die jij met je auto aan derden veroorzaakt. Toch iets meer zekerheid? Dan ga je voor de WA Beperkt Casco dekking. Schade door een gebeurtenis is nog steeds gedekt: bij diefstal, brand, ruitbreuk, een aanrijding met een dier of bij extreme weersomstandigheden vergoedt je verzekeraar de schade. De WA Beperkt Casco verzekering is het meest gebruikelijk bij auto’s tussen de vijf en tien jaar oud.
Misvatting 2: met meer kilometers betaal je meer premie
Hoe meer kilometers je maakt, des te groter de kans dat je een keer schade rijdt. Autoverzekeraars wegen daarom het aantal kilometers mee voor je premie. Gelukkig ziet niet iedere verzekeraar dit zo: de ANWB, Centraal Beheer en REAAL letten niet op het aantal kilometers die jij jaarlijks maakt.
Misvatting 3: je schadevrije jaren zijn gelijk aan het aantal jaren dat je geen schade hebt gereden
Het komt voor dat autobestuurders hun eigen schadevrije jaren te hoog inschatten. Dit komt doordat de autobestuurder denkt dat het aantal schadevrije jaren overeenkomstig is aan het aantal jaren waarin geen schade is gereden. Dit is niet het geval. De jaren waarin de autoverzekering op jouw naam stond tellen als schadevrije jaren. Dat betekent dat als jij een leaseauto hebt gereden of bijvoorbeeld meerdere jaren geen motorvoertuig op je eigen naam hebt verzekerd, je opgebouwde schadevrije jaren komen te vervallen. Bij het claimen van schade verlies je direct vijf schadevrije jaren tegenover het feit dat je per jaar ook maar één schadevrij jaar opbouwt. Zo kun je een negatief aantal schadevrije jaren hebben.
De rekening achteraf
Deze misvatting kan behoorlijk vervelend uitpakken. Als je overstapt op een andere verzekeraar of voor een nieuwe verzekering kiest, kun je te veel schadevrije jaren opgeven. Dit wist je waarschijnlijk niet, maar daardoor moet je wel een premie betalen die lager is dan waar je in werkelijkheid recht op hebt. Een nieuwe verzekeraar kan er zomaar zes maanden over doen om je daadwerkelijke schadevrije jaren terug te vinden. Zo kun je naderhand een onaangename rekening krijgen. Wees slim en check altijd je werkelijke aantal schadevrije jaren voordat je overstapt naar een nieuwe verzekeraar en/of nieuwe verzekering.
Misvatting 4: je schadevrije jaren worden niet aangetast met een no-claim beschermer
Dat zou fijn zijn, als dat zo was. Je kunt met een no-claimbeschermer ieder jaar één keer schade claimen zonder dat je hierdoor meer premie gaat betalen. Hoe dan ook verlies je alsnog je schadevrije jaren, wat een probleem wordt als je een overstap wilt maken. Een nieuwe verzekeraar kijkt enkel en alleen naar het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Zo stap je niet zo snel over als je eenmaal een no-claimbeschermer hebt.
Misvatting 5: je betaalt altijd veel voor een autoverzekering
Een autoverzekering is niet goedkoop. Maar je kunt wel slim zijn: vergelijken zorgt ervoor dat je alsnog een relatief goedkope autoverzekering kunt afsluiten. De prijzen kunnen namelijk per aanbieder enorm verschillen. Om je autoverzekering te vergelijken ga je naar www.Autoverzekering.nl, een onafhankelijke vergelijker waarbij de beste deal ook echt de beste deal is.