Het belang van de distributieriem vervangen

Uit recent onderzoek blijkt dat er meer dan 8 miljoen auto’s in Nederland zijn. Dat betekent dat één op de twee inwoners een auto bezit. Als je er vanuit gaat dat er 12 miljoen Nederlanders boven de 18 jaar zijn en officieel auto mogen rijden wordt is dit zelf 1,5 op de twee inwoners. Een auto hebben en er in rijden is leuk, het onderhoud is helaas wat minder leuk. Als de auto ouder is dan drie jaar moet deze elk jaar apk gekeurd worden. De kosten voor een apk keuring kunnen uiteraard erg meevallen. Waar veel mensen echter geen rekening mee houden is het onderhoud van de distributieriem. Een distributieriem is een riem die de motor bij elkaar houdt. Om de motor niet kapot te rijden moet de distributieriem regelmatig vervangen worden.

Waarom de distributieriem vervangen?

Elke kilometer die je met de auto rijdt telt mee voor de slijtage van de motor. Ook de distributieriem zal in kwaliteit afnemen naar mate je een aantal kilometers hebt gereden. Als je de distributieriem niet op tijd vervangt kan dit zeer schadelijk zijn voor de motor. De riem kan namelijk scheuren of breken. Het gevolg hiervan is in ieder geval enorm hoge reparatiekosten. In het uiterste geval kun je de auto total loss rijden. Gelukkig zijn er richtlijnen per auto zodat je precies weet wanneer de riem vervangen moet worden.

Wanneer moet de distributieriem vervangen worden?

Veel garages die gespecialiseerd zijn in het onderhouden van auto’s hebben schema’s voor het vervangen van de distributieriem. In de praktijk wordt 120.000 kilometer aangehouden als de grens. Dit betekent dat de distributieriem vervangen moet worden wanneer je deze grens overschreden hebt. In het instructieboekje van de auto staat precies beschreven welke grens wordt aangehouden voor jouw auto. Een distributieriem vervangen is een ingrijpende klus. Dit moet goed en nauwkeurig gedaan worden. Het is daarom van belang dat dit op tijd gedaan wordt.

Het vervangen van de distributieriem

Ben je de grens voorbij gegaan en moet de distributieriem van jouw auto vervangen worden? Dan is het goed om een garage op te zoeken die hier bekend mee is. Een advies is om niet naar een garage te gaan die in zijn vrije tijd aan auto’s klust. Het is belangrijk om een kwalitatieve en geldige nieuwe distributieriem te laten plaatsen. Dit kost nou eenmaal geld, maar de investering is dubbel en dwars waardig. Na het plaatsen van de nieuwe riem kun je immers weer meer dan 100.000 kilometer rijden. Twijfel je of de distributieriem van jouw auto vervangen moet worden? Zoek dan een specialist op die je van een advies op maat kan voorzien.