Band verwisselen op je auto? Eenvoudige gids met tips en stappen

Autoband verwisselen op een vlakke grond. Man heeft moersleutel in zijn hand om de band te verwisselen van zijn auto.

Heb je wel eens een lekke band gehad? Dat is niet leuk. Je kunt dan niet verder rijden. Je moet wachten op hulp. Of je moet de band zelf verwisselen. Dat is niet zo moeilijk. Je hebt alleen een paar dingen nodig. In dit artikel leer je hoe je dat doet. Je leest wat je nodig hebt, waar je het doet en hoe je het doet. Zo kun je snel weer verder rijden. Lees snel verder!

Hoe verwissel je een band op je auto?

Een lekke band is vervelend. Je kunt dan niet verder rijden. Je moet de band verwisselen. Gelukkig is dat niet zo moeilijk. Je hebt alleen een paar dingen nodig. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.

Wat heb je nodig voor het wiel omwisselen?

Om een band te verwisselen, heb je een reservewiel nodig. Dat is een extra wiel voor je auto. Je hebt ook gereedschap nodig. Een krik, een kruissleutel en soms ook wielkeggen en assteunen. Die vind je meestal in de kofferbak van je auto. In het boekje van je auto kun je zien waar ze zijn.

Waar doe je het?

Je kunt niet overal een band verwisselen of je auto repareren. Je moet een veilige plek zoeken. Bijvoorbeeld op een parkeerplaats of in de berm. Niet op de snelweg of in een bocht. Je moet ook genoeg ruimte hebben om te werken. Zet de auto stil op een vlakke plek. Doe de handrem aan. Zet de auto in een versnelling of in de P-stand.

Hoe doe je het?

Als je alles klaar hebt, kun je de band verwisselen. Volg deze stappen:

  • Haal het reservewiel en het gereedschap uit de auto.
  • Haal de wieldop van het wiel af als die er is.
  • Draai de wielmoeren een beetje los met de kruissleutel.
  • Zet de krik onder de auto bij het wiel dat je wilt verwisselen. Kijk in het boekje van je auto waar dat moet.
  • Maak de auto hoger met de krik totdat het wiel los is van de grond. Zet eventueel assteunen onder de auto voor extra veiligheid.
  • Draai nu de wielmoeren helemaal los en haal het wiel eraf. Leg het op zijn kant zodat het niet wegrolt.
  • Zet het reservewiel op de naaf en draai de wielmoeren met de hand vast. Zorg dat het wiel goed recht zit.
  • Maak de auto lager met de krik totdat de auto weer op vier wielen staat. Draai nu de wielmoeren kruislings vast met de kruissleutel. Gebruik bij voorkeur een momentsleutel om ze met het juiste aanhaalmoment vast te zetten.
  • Zet de wieldop terug als je die hebt. Controleer de bandenspanning van het reservewiel en pas deze zo nodig aan.
  • Ruim je gereedschap en je lekke band op. Rijd naar een garage om je lekke band te laten repareren of vervangen.

Let op: als je een thuiskomer gebruikt, rijd dan niet harder dan 80 km/u en vervang deze zo snel mogelijk door een normale band.

Conclusie band vervangen

Je hebt nu geleerd hoe je een band verwisselt op je auto. Dat is handig als je een lekke band hebt. Nu kun je zelf de band vervangen. Je hoeft niet te wachten op hulp en je kunt snel weer verder rijden.

Nu weet je ook wat je nodig hebt om een band te verwisselen. Een reservewiel, een krik, een kruissleutel en soms ook wielkeggen en assteunen. Die vind je in de kofferbak van je auto.

Je weet nu ook waar je het beste een band kunt verwisselen. Een veilige en vlakke plek waar je genoeg ruimte hebt. Niet op de snelweg of in een bocht.

Je weet nu ook hoe je een band verwisselt. Volg gewoon de stappen die we hebben uitgelegd. Je maakt de auto hoger en lager met de krik, en dan haal je het wiel eraf en zet het reservewiel erop. Daarna draai je de wielmoeren vast. En je controleert de bandenspanning.

We hopen dat je dit artikel nuttig vond. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Plaats een reactie