Alcoholslot wellicht onveilig

Recentelijk is gebleken dat een alcoholslot van een man ervoor zorgde dat zijn voertuig een aantal keer midden op de snelweg uitviel. Na dit incident rolde de auto op een rustig tempo verder over de weg waarbij hij werd ingehaald door het overige verkeer dat op hoge snelheid hem voorbij kwam. De reden van dit incident was een lege accu van zijn alcoholmeter.

Rijden met alcoholslot

Het CBR reageerde meteen geschokt op het gebeuren en neemt het hoog op. Ze laat weten dat de verkeersveiligheid minstens zo belangrijk is als een werkend alcoholslot op de auto. Er zijn duizenden mensen in Nederland die rondrijden met het alcoholslot dat zij verplicht waren in te bouwen van het CBR omdat zij gepakt waren met een te hoog alcoholpromillage in hun bloed tijdens het rijden. Voordat de auto start, moet er geblazen worden. Meet het apparaatje een te hoog promillage alcohol, dan zal de motor niet starten.

Dräger

Het CBR is momenteel een onderzoek gestart hoe dit kon gebeuren en of andere mensen met een autoslot ook risico lopen. Voor het onderzoek heeft het CBR ook contact opgenomen met de persoon die het is overkomen om uit te zoeken waar de fout kan liggen. Het bedrijf achter het alcoholslot is Dräger. Ook met hen, en met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) die het alcoholslot heeft goedgekeurd, is contact opgenomen door het CBR.

Kabinet

In maart is het alcoholslot voor nieuwe gevallen afgeschaft door de Raad van State, omdat niet duidelijk in kaart gebracht kon worden wat de individuele gevolgen van de toegangscontrole zijn voor automobilisten met een dergelijk slot. Het kabinet is hier geen voorstander van en is weer bezig om het alcoholslot toch te herintroduceren. Uiteraard moet eerst worden uitgezocht wat de reden van het falen van het huidige alcoholslot is, voordat er een hernieuwde versie wordt geïntroduceerd.